Reisebrev fra Ghana

Kjære leser

29.november reiste vi, Siri Valen Egeland og Anne-Marie Vingdal Tessem, til Ghana for å diskutere oppstart av et nytt, felles skandinavisk FUG-prosjekt, sammen med to fra Sverige og to fra Danmark. Vi skandinaver var enige om å reise nedover med et åpent sinn og stor fleksibilitet – noe som kom til god nytte!

Sten Olsson (leder FUG Sverige) har vært i Ghana ved flere anledninger, og deltok på en konferanse i Accra uken før vi andre kom. Amila Zekovic (FUG Danmark), som dere kanskje hørte snakke på Verdens farmasøytdag, var tre måneder i Ghana i forbindelse med masteroppgaven sin, som omhandler falske legemidler.

FUG skulle nå møte representanter fra Den Anglikanske Kirke og Lady Pharmacist Association of Ghana (LAPAG). Dette er historien om hvordan det gikk.

Søndag. Kirkedag. I følge lokale kontakter var det ikke nødvendig å møte presist, men som det folkeslaget vi er, satt vi klare på kirkebenken da de første tonene tok til. Varigheten av en gudstjeneste i Ghana, er det ingen som vet. Ved ofringen, hvor vi danset oss nedover midtgangen til heftige rytmer, la et bidrag i en boks merket med den ukedagen vi ble født på, og danset videre ut ei sidedør foran i kirka, så vi vårt snitt til å la være å gå inn igjen.

Vi kom oss ikke lenger enn til neste kirke, hvor det hørtes ut som om det var vill fest. Og det var det for så vidt også! Rytmene og dansen fra den første kirka ble traust til sammenligning, her var det virkelig hæla i taket! Alle danset, gammel som ung. På tross av folkemengden var det ikke lett for oss nordiske å gjemme seg. Vi ble dratt inn i dansen, og etterhvert plassert på første benk. De syntes det var en stor ære å ha oss på besøk. Men  da de tok til med nattverd for de flere hundre fremmøtte, snek vi oss forsiktig ut.

Til vårt hell var biskopen av Accra til stede, og velsignet offergavene. Den samme biskopen åpnet workshopen vår dagen etter, med å fortelle at han hadde sett oss dansende i kirka – pluss i margen på forhånd, uten tvil!

Damene fra kirken hadde allerede inntatt plassene da vi ankom møtelokalet mandag morgen. De 5-8 damene var håndplukket av biskopen til å stille. Beskjeden hadde de fått i siste liten, dagen før. Men når han sier det er viktig, da er det viktig.

De åtte damene fra LAPAG ankom noe senere. Lederen, Yvonne, var iført en drakt sydd av LAPAGs eget stoff. Det er vanlig for kirkesamfunn, skoler og organisasjoner i Ghana å ha sine egne stoffer med logo på. Vi hadde bare buttons.

Vi brukte dagen på å bli kjent, og på å snakke om Substandard, Spurious, Falsely labelled, Falsified Counterfeit medicine (SSFFC), som WHO omtaler det, fordi man ikke har klart å bli enig om et godt globalt begrep som dekker problemet. Forskjellene på begrepene er ikke det viktigste  – det innebærer uansett helsefare.

Neste dag satt praten løsere, vi delte historier om legemidler som ikke hadde gitt forventet effekt. Vi fikk besøk av Ellen Sam, farmasøyt ved Police Hospital, og en myndig dame som har et brennende engasjement mot falske legemidler. Hun hadde en voldsom integritet og respekt i forsamlingen, alle ble dratt med av presentasjonen hennes. Counterfeit medicines are very expensive – they cost lives, og When should this awareness start? It should have started yesterday.

På ettermiddagen hadde vi en brainstorming, What are the problems regarding medicines from the patient’s perspective?, fordi det kan finnes problemer som er vel så viktige å gjøre noe med, som falske legemidler. Vi ønsket ikke å være dem som kom fra det kalde nord med et ferdig prosjekt å «dra nedover hodet på dem». Det lokale engasjementet i prosjektet er avgjørende, siden det er dem som skal gjøre den største, frivillige innsatsen.

Den tredje dagen diskuterte vi potensielle løsninger på de ulike problemene vi hadde identifisert. Det ble utpekt en kontaktperson for hver av partene; kirken, LAPAG og FUG Skandinavia.

Det viste seg at fredag var helligdag i Ghana, så torsdag ble siste planleggingsdag. Men damene fra kirken var allerede klare for gå i gang med arbeidet samme søndag! Farmasøytene var ikke helt overbeviste om at det ville være så lurt. Vi ble enige om at vi først skulle lage en utdanningsplan for alle som skal formidle prosjektet, og arrangere «training of trainers».

Damene satte selv frister, og alle var veldig engasjerte i å formulere tittel og mål for prosjektet. Prosjektplanen begynte å ta form!

To increase awareness of substandard and falsified medicines in Ghana.

Promote safer use of medicines.

To empower consumers to make better decisions in relation to medicines.

To enhance health care providers’ engagement with their clients.

Til alles store glede var biskopen på plass ved avslutningen også, noe som kastet en høytidelig og fin glans over det hele. Det kom til og med en kameramann og en journalist.

Sten holdt et glimrende oppsummerende innlegg for FUG Skandinavia, og hver av samarbeidsorganisasjonene gjorde det samme. Prosjektet  «Safe use of safer medicines in Ghanaian Communities» er på trappene! Vi er utrolig fornøyde med resultatet av en svært intens og spennende uke. Vi har troen på at dette er starten på noe veldig bra. Stay tuned, folkens!

Lurer du på hvordan du kan støtte oss?

Bruk VIPPS, 12310 Farmasøyter uten Grenser Norge. Skriv «MEDLEM», «STUDENT», «PENSJONIST» eller «GAVE» i meldingsfeltet. Les mer her.

Vennlig hilsen

Anne-Marie Vingdal Tessem

Styreleder FUG Norge

Lagre

Reklamer
Legg igjen en kommentar

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: