Underviste barn om legemidler på Haiti

Anne-Marthe Due Ose og Quynh Le var på Haiti i februar, i samarbeid med Prosjekt Haiti og FUG. De utarbeidet en workshop med tema riktig og sikker legemiddelbruk, prevensjon og seksuelt overførbare infeksjoner. Les reisebrevet deres her.

Vi ble tatt godt imot av Ingvild og Edwin fra Prosjekt Haiti. Gjestehuset deres hadde standarden til en gjennomsnittlig middelklassefamilie med aggregat for å kompensere for manglende strøm fra staten, og egen vannbrønn som ble fylt av tankbil med jevne mellomrom. Vannet regnes ikke som rent nok for å pusse tennene i, men det var godt og avkjølende å kunne dusje der om kvelden.

Haiti er et land med myggbårne sykdommer som dengue, zika og malaria. Til tross for hyppig og til tider overdreven bruk av myggspray, var det ingen av oss som unnslapp myggstikk. Heldigvis ble ingen direkte syke, men for enkelte ble nok myggen mer plagsom enn forutsett.

Etter en 3 timers kjøretur til den lille kommunen St. Louis du Sud, var vi i naturskjønne omgivelser med fine turmuligheter og strender. Vi bodde i det nyoppførte, men uferdige gjestehuset til Prosjekt Haiti, som befinner seg på samme tomt som skolen Petit Troll. Gjestehuset og skolen blir drevet av flere ansatte fra lokalbefolkningen. Hensikten for gjestehuset, er at inntekten skal være med å finansiere Petit Troll og Prosjekt Haiti. Gjestehuset er også utgangspunktet for den nyåpnede helseklinikken fra Prosjekt Haiti. Helseklinikken er et tilbud for lokalbefolkningen, der de har mulighet til å komme seg til lege, og få enkelte medisiner. Et flott initiativ for å gjøre helsehjelp lettere tilgjengelig!

De første dagene i Haiti benyttet vi til å sette oss inn i helsesituasjonen i landet, med spesielt fokus på tilbud og etterspørsel av helsetjenester. Vi møtte flere leger som fortalte om manglende satsing på helse fra myndighetene, og utfordringer knyttet til behandling av pasienter. Livsstilssykdommer ble nevnt som en hovedutfordring. Legene hadde tilgang til de samme medisinene som vi har i Norge, og fulgte de samme anbefalingene som oss i forhold til behandling av høyt blodtrykk og diabetes og forebygging av hjerte/kar-sykdommer. Men de fleste haitianere har ikke råd til god helsehjelp, og det finnes få steder der de kan komme med helseproblemene sine uten å måtte betale. Sykehusene har så dårlig økonomi, at pasienter som legges inn må betale for alt som brukes mens de er der. Alt fra kanyler og slanger til livsviktige medisiner. Dette er noe de færreste på Haiti kan prioritere.

Etter å ha satt oss inn i helsesituasjonen, fikk vi et møte med lederne for kvinnegruppen Manman Troll, ungdomsgruppen Etap Jenes og rektoren ved skolene Petit Troll både i PAP og St. Louis du Sud. Etter ønske fra dem laget vi en workshop med fokus på hva det vil si å være farmasøyt, hva vi jobber med, riktig og sikker legemiddelbruk, prevensjon og seksuelt overførbare infeksjoner. Denne workshopen hadde vi for Manmam troll og Etap Jenes i PAP og en kvinnegruppe og 6. klasse i St. Louis du Sud.

Gruppene hadde ulikt fokus på de forskjellige temaene, og vi fikk utfordret kunnskapen vår på flere områder. Det var en morsom og lærerik opplevelse! Man lærer nye ting om både seg selv og andre ved å gjennomføre et slikt opplegg.

Vi ser for oss en mulighet for videre samarbeid med Prosjekt Haiti. Videre workshop med både kvinnegruppen og ungdomsgruppen kan bidra til tryggere legemiddelbruk. Et umiddelbart ønske er at gruppene skal få mulighet til å ta informerte valg i forhold til helsehjelpen de oppsøker, både på egne og andres vegne.

På lang sikt hadde det vært flott dersom man kan bidra med sikkerhet rundt oppbevaring, distribusjon og tilgangen på medisiner både i PAP og St. Louis du Sud.

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar